Хранене и кариес

От какво се причинява зъбният кариес?

Причината за развитието на зъбния кариес са киселините, които се произвеждат от бактериите, намиращи се в зъбната плака. Храната, като източник на въглехидрати, е необходима на бактериите за производството на киселини. Те причиняват разтваряне на минералите на зъба – т. нар. деминерализация. Ако pH на устната кухина остане под 5.5 (кисела среда) за повтарящи се или продължителни периоди от време, деминерализацията може да прогресира до кариес. Когато pH на зъбната повърхност е над тази стойност или е неутрално, минералите в слюнката са достатъчни за предизвикването на реминерализация – отлагане на минерали. Честотата на консумацията на въглехидрати е по-важна от количеството, тъй като многократните приеми на захари водят до дълги периоди на ниско (кисело) pH на зъбната повърхност.  Задържането (прилепчивостта) на храните също представлява важен фактор за развитието на кариес.

kariesi

Има ли диета, която може да ни предпази от кариес?

Промяната в храненето може да бъде ефективна стратегия за предотвратяване на кариеса. Незначителни промени като ограничаването на приема на захар и намаляването честотата на храненията са способи, които могат да доведат до успех. Цитрусовите плодове, натуралните сокове и фрешовете може да снабдяват организма с витамини и минерали, но що се отнася до риска от кариес, влияят неблагоприятно заради високото съдържание на киселини в тях. Затова, наред с подсладените газирани напитки, те би трябвало да се консумират рядко. Освен това съществуват храни, които редуцират значително риска от кариес. Млякото и млечните продукти намаляват киселинността и насищат слюнката с минерали, необходими за процеса на реминерализация. Твърдите плодове и зеленчуци като ябълки, моркови, целина и пълнозърнестите храни стимулират слюноотделюнето, при което се намалява концентрацията на вредните киселини около зъбите.

Наред със спазването на стриктна орална хигиена, създаването на полезни и преодоляването на някои вредни хранителни навици е важна профилактична мярка, която би могла значително да намали риска от развитие на кариес.

Д-р Грациела Янева,

D.S. Dent136317086261_345_236_crop

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.